Teknoloji

Çevrimiçi randevulaşanların neredeyse dörtte biri dijital izlemeye tabidir

Kaspersky’nin dünya çapında 21 bin kişiyle gerçekleştirdiği yeni anket, dijital istismarın boyutu hakkında şok edici bilgiler ortaya çıkardı. Partnerlerin neredeyse dörtte biri (%23) yeni çıkmaya başladıkları bir kişi tarafından çevrimiçi olarak takip ediliyor. Katılımcıların üçte biri (%34) çıkmaya başladığınız birinin Google tarafından kabul edilebilir olduğunu veya sosyal medya hesaplarını kontrol ettiğini düşünüyor ve %41’i birisiyle çıkmaya başladıklarında bunu yaptığını itiraf ediyor.

Dünya çapında 21 ülkede 1.000 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, çevrimiçi flört edenler aşk arayışında kendilerini korumak için adımlar atmaya istekli. Ancak konum ayarları, veri gizliliği ve aşırı paylaşımdan kaynaklanan riskler nedeniyle bireyler Sevgililer Günü’nde takip ve kötüye kullanımda endişe verici bir artışa karşı hâlâ savunmasız durumda.

İstismar türleri de farklılık göstermektedir. Partnerlerin üçte birinden fazlası (%39) mevcut veya önceki partnerlerinden bir tür şiddet veya istismara maruz kaldıklarını bildirdi. Katılımcıların %16’sına istenmeyen e-posta veya mesaj gönderildi ve belki de en endişe verici olanı %13’ünün kendi istekleri dışında filme alınması veya fotoğraflanmasıydı. Çalışanların %10’u konumlarının takip edildiğini, %10’u sosyal medya hesaplarının veya e-postalarının ele geçirildiğini ve %7’si cihazlarına izinleri olmadan takip yazılımı kurulduğunu itiraf etti.

Oransal olarak daha fazla kadın katılımcı, erkek katılımcılara göre şiddet veya istismara maruz kaldı (%42’ye karşı %36). Uzun süreli ilişkiler yaşayanlarla karşılaştırıldığında, yeni çıkanların şiddete veya istismara maruz kalma olasılıkları daha yüksekti (%48’e karşı %37). Yanıt verenlerin %34’ü çevrimiçi olarak takip edilme olasılığından endişe duyduklarını söylüyor ve kadın yanıt verenler bu olasılık konusunda erkeklerden daha fazla endişe duyuyor (erkek yanıt verenlerin %31’ine kıyasla erkeklerin %36’sı bu konuda endişe duyuyor).

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı David Emm, konuyla ilgili şunları söyledi: “Nesnelerin interneti ya da bağlantılı dünya bize sayısız olanak ve fırsat sunuyor. Ancak fırsatların yanında tehditler de geliyor. Bağlantılı dünyanın bu tehditlerinden biri de izlenebilir verilere erişim kolaylığı sunması. Bu davranışların suçu taciz mağdurlarına değil, mağdurların risklerine aittir.” “İnsanların kimliklerini çevrimiçi olarak doğrulamak için adımlar atmasının harika olduğunu düşünüyorum. Onları, paylaştıkları herhangi bir bilgi, şifre veya bilgi parçası üzerinde hızlı bir doğruluk kontrolü yapmalarını ve bu bilgilerin kötü niyetli kişiler tarafından nasıl kullanılabileceğini düşünmelerini teşvik ediyorum. ” “

Refuge Technology Başkanı, İstismarın Korunmasını ve Ekonomik Güçlendirmeyi Etkinleştirdi Emma PickeringEkledi: “Çevrimiçi buluşma ve sanal alanlarda gezinmek zorluk yaratabilir. Sosyal medyanın ve flört uygulamalarının, kullanıcıların profillerinin gerçek fotoğraflarıyla eşleştiğini doğrulamasına yardımcı olabilecek süreçleri uygulaması önemlidir. Bildiğim kadarıyla Bumble şu anda bu düzeyde doğrulamayı kullanan tek flört uygulaması. Başkalarının da benzer güvenlik önlemlerini almasını isterim.” Ek olarak, güvenlik kılavuzlarına ve kaynaklara birden fazla dilde çevrimiçi olarak kolayca erişilebilmeli, böylece savunmasız bireylerin uygulamaya kaydolmak zorunda kalmadan gerekli desteğe sahip olmaları sağlanmalıdır. Birleşik Krallık’ın Çevrimiçi Güvenlik Yasası, platformları kullanıcıları koruyacak şekilde düzenleyerek bir emsal oluşturuyor. Takip ve teknolojiyle güçlendirilmiş “Kötüye kullanımın yaygın doğası göz önüne alındığında, bireylere şifreleri ve hesapları da dahil olmak üzere çevrimiçi varlıklarını korumalarını tavsiye ediyoruz.”

Kaspersky, çevrimiçi buluşma sırasında güvende kalmanız için bazı değerli ipuçlarını bir araya getirdi. Daha fazla ayrıntı için lütfen güvenli tanışma kılavuzumuza bakın veya kendinizi Stalkerware’den korumanın daha fazla yolu için https://stopstalkerware.org/resources/ adresini ziyaret edin.

  • Şifrelerinizi kendinize saklayın, karmaşık ve benzersiz olduklarından emin olun.
  • Bir durum gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen öyleydi. Şüpheniz varsa kontrol edin.
  • Dijital gizlilik ayarlarınızı kontrol etmek için zaman ayırın.
  • Paylaşmadan önce düşünün. İnternetin uzun bir hafızası vardır ve çok erken paylaşmak sizi savunmasız bırakabilir.
  • Dijital dünyadan gerçek dünyaya geçtiğinizde ‘güvenli plan’ oluşturun.
  • Kendinizi korumak için kapsamlı bir siber güvenlik veya VPN çözümü kullanmayı düşünün.

Kaspersky, bu konuyla ilgili bilgi paylaşmak ve hem profesyonelleri hem de mağdurları desteklemek için mağdur destek hizmetleri ve fail programlarından araştırma ve devlet kurumlarına kadar aile içi şiddet alanında uzman ve kuruluşlarla birlikte çalışır. Kaspersky, kendisini taciz yazılımları ve aile içi şiddetle mücadele etmeye adamış uluslararası bir grup olan Stalkerware’e Karşı Koalisyon’un kurucu ortağıdır. Kaspersky, 2021’den beri Avrupa Birliği Haklar, Eşitlik ve Vatandaşlık Programı tarafından ortak finanse edilen DeStalk adlı AB projesinin konsorsiyum ortağıdır. Kaspersky ayrıca izleme yazılımı ve izleme uygulamaları için cihazları kontrol etmeye yönelik ücretsiz, güvenilir ve kullanımı kolay bir araç olan TinyCheck’i de piyasaya sürdü ve sürdürüyor.

 

Anket Detayları

Ocak 2024’te Arlington Research, Kaspersky adına aşağıdaki 21 ülkenin her birinden 1.000 kişiyle 21.000 çevrimiçi görüşme gerçekleştirdi: Birleşik Krallık, Almanya, İspanya, Sırbistan, Portekiz, Hollanda, İtalya, Fransa ve Yunanistan, ABD, Brezilya, Arjantin, Şili , Peru, Kolombiya ve Meksika, Asya-Pasifik: Çin, Singapur, Rusya, Hindistan ve Malezya. Katılımcılar 16 yaş ve üzerindeydi. Hepsi ya uzun süreli bir ilişki içindeydi (örneklemdekilerin %62’si), flört ediyorlardı (%16) ya da şu anda çıkmıyorlar/bir ilişki içindeydiler ancak bir ilişki içindeydiler (%21).

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu