Haber

Filipinler Devlet Başkanı Marcos, orduyu Güney Çin Denizi’nin güvenliğine odaklanmaya çağırdı

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, ABD ve Çin rekabetinin tartışmalı Güney Çin Denizi’ndeki gerilimi tırmandırmasının ardından orduyu bölgenin güvenliğine odaklanmaya çağırdı.

Marcos, Filipinler Askeri Akademisi’nin (PMA) Cebu’daki mezuniyet töreninde konuştu.

Tartışmalı Güney Çin Denizi’nde ABD ile Çin arasındaki rekabetin bölgedeki gerilimi tırmandırdığına işaret eden Marcos, “Yıllardır bölgede güvenliği sağlamayı başardık. Komşularımızla da bu anlayışı sürdürdük. Şimdi bazı şeyler değişti ve buna göre pozisyon almamız gerekiyor.” terimini kullandı.

Bölgede “çok gelişmeler yaşandığına” işaret eden Marcos, burada hava kuvvetlerine büyük görev düştüğünün altını çizdi.

Marcos, bölgenin güvenliğini sağlamak için ordunun hazırlıklı olması gerektiğini kaydetti.

Filipinler’in küçük bir ülke olduğuna değinen Marcos, “Yine de Filipinlilerin hakları için uçmak zorundayız çünkü Filipinler’de işleyen bir hükümet var.” söz konusu.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Çin, ilk olarak 1947’de yayınladığı “Dokuz Hat Hattı” adlı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Su altı kaynakları açısından zengin olan bölgede hak iddia etmesi, Vietnam gibi kıyı komşusu ülkelerle egemenlik çatışmalarına yol açıyor. , Brunei ve Malezya, özellikle Filipinler.

Pekin’in tartışmalı bölgede kurduğu yapay adaları askeri üsler kurarak silahlandırması da ABD ve bölge ülkeleri ile gerginliğe neden oluyor.

Uluslararası camiada “Paracel” ve “Spratly” olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından “Hoang Sa” ve “Truong Sa”, Çin tarafından “Shisha” ve “Nansha” olarak adlandırılıyor.

Lahey’deki BM Daimi Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016’da Filipinler’in başvurusuna ilişkin aldığı kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik iddialarının hukuka aykırı olduğuna karar vermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu