Yaşam

Kuşlar Bir Yere Konduklarında Neden Aynı Yöne Bakarlar?

Elektrik tellerine yahut ağaç kısımlarına konan kuşların ortak bir davranışı var. İstisnalar dışında(değineceğiz)bu kuşların hepsinin aynı yöne baktıklarını hiç fark ettiniz mi? 

Bu yazımızda neredeyse herkesin her gün gördüğü ama az kişinin fark ettiği bu durumu ele almak istedik. 

Kuşların çoklukla ön tarafı ağır, kanatlarının uzandığı kuyruk tarafı hafiftir.

Bu sebeple de rüzgara gerçek uçtuklarında daha az rüzgar direnci yaşarlar. Birebir şey elektrik tellerine konduklarında da geçerlidir. Rüzgar direncini azaltmak için hepsi rüzgar nereden yapıtsa gövdelerini oraya çevirirler. Ağır olan ön taraflarını rüzgar istikametine döndüklerinde rüzgara karşı daha sağlam durabilirler. 

Ayrıca geriye dönük kuş tüyleri de hava akışının bu istikameti için uygundur. 

Rüzgar karşılarından estiğinde tüylerini kabartmaz ve kanatlarının üzerinden aktığı için dengeleri bozulmaz. Şayet zıt tarafa bakıyor olsalardı; gelen rüzgar tüylerini kabartarak hafif olan bu kısmın istikrarını bozar ve yere sağlam basmalarını zorlaştırırdı. İşte bu yüzden kuşlar; rüzgar istikamet değiştirse dahi aerodinamik yapıları nedeniyle her vakit birebir tarafa bakıyor olacaklar. 

Rüzgara hakikat bakmanın ikinci avantajı ise tehlike anında kondukları yerden uçmalarının daha kolay ve denetimli olmasıdır.

İlk bakışta kuşların, rüzgarı artlarına almak varken rüzgara karşı uçmaları mantıklı gelmemiş olabilir. Lakin unutmayın ki uçaklar da rüzgarı karşılarına alıp kalkarlar. Zira karşıdan esen rüzgar uçağın kanatlardan geçen hava akımının suratını arttırır ve uçağın daha çabuk kalkmasını sağlar. 

Ya da daha kolay bir örnek vermek gerekirse uçurtmaları düşünün. Rüzgarı ardınıza alıp saatlerce koşsanız da havalanmaz. Havalanması için rüzgara karşı koşmalısınız.

Peki ya hava rüzgarsız olduğunda ne oluyor?

Fotoğraf: Soroush Javadi / Flickr

Tahmin edebileceğiniz üzere, kuşların baktığı taraf rüzgara bağlı olduğundan ve hava rüzgarlı olmadığında kuşlar rastgele seçilen istikametlere bakıyorlar. Tıpkı üstteki fotoğraftaki üzere.

  • Kaynaklar: Junkie, Bird Fact

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu