Ekonomi

Orta Doğu’daki gerilimler piyasalarda düşüşe yol açtı

Avrupa ve küresel piyasalar, Orta Doğu’da tırmanan gerilimin yatırımcıları tedirgin etmesiyle çalkantılı bir gün geçiriyor. Avrupa hisse senetlerinin önemli kayıplarla açılması beklenirken, EURO STOXX 50 endeks vadeli işlemleri %1,5’in üzerinde düşüşle son ayların en sert günlük düşüşlerinden birine işaret ediyor. İngiltere’nin FTSE vadeli işlemleri de %1,4’ün üzerinde bir düşüş gösteriyor.

Piyasalardaki dalgalanma, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun İsrail’i tehdit edenlerin cezalandırılacağı uyarısında bulunmasının ardından geldi. Bu açıklama, özellikle İsrail’in Pazartesi günü İran’ın büyükelçiliğine düzenlenen ve yaygın olarak İsrail’e atfedilen hava saldırısına olası bir misilleme için hazırlandığı göz önünde bulundurulduğunda, daha geniş çaplı bir çatışmaya dair endişeleri arttırdı.

Bu jeopolitik huzursuzluk Wall Street’in yaşadığı olumlu ivmeyi gölgeleyerek Perşembe günü düşüşe yol açtı. Asya piyasaları da bunu takip ederek negatife dönerken, petrol fiyatları Brent vadeli işlemlerinin varil başına 90 doların üzerine çıkmasıyla yükseldi.

Merkez bankaları, yeniden önemli bir endişe kaynağı olarak ortaya çıkan İsrail-Hamas çatışmasının uzaması riskiyle yeni bir zorlukla karşı karşıya. Bu durum, piyasaların Federal Rezerv’in bu yıl faiz indirimine gitme olasılığını yeniden değerlendirdiği bir döneme denk geliyor. Faiz ayarlamaları konusunda tipik olarak temkinli duruşuyla dikkat çeken Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyondaki ilerlemenin durması halinde indirimlerin gerekli olmayabileceğini öne sürdü.

Yatırımcılar ayrıca, Mart ayında 200.000 tarım dışı istihdam artışı göstermesi beklenen ABD istihdam raporunun bugün açıklanmasını bekliyor. Bu veri, Federal Rezerv’in Haziran ayında faiz indirimine gidip gitmeme kararını önemli ölçüde etkileyebileceği için kritik önem taşıyor.

Piyasa hareketlerini etkileyebilecek diğer gelişmeler arasında Şubat ayına ilişkin Euro bölgesi perakende satış verileri, Almanya’nın aynı aya ilişkin ithalat fiyatları ve İngiltere’de 1, 3 ve 6 ay vadeli devlet borçlanma ihalelerinin yeniden açılması yer alıyor. Bu olayların sonuçları, ekonominin sağlığını ve Orta Doğu gerilimlerinin küresel piyasalar üzerindeki potansiyel etkisini ölçmek isteyen yatırımcılar tarafından yakından izlenecek.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-goynuk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu