Haber

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Birinci Meclis’te düzenlenen törende konuştu. İfade

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, “Cumhuriyet hepimizin en büyük şanıdır, hepimizi kapsayan ortak bir çatıdır. Bu kutsal çatı altında görev yapan milletvekilleri olarak en büyük coşku kaynağımız milletimize olan güvendir.” Millet olarak Meclisimizde, Cumhuriyetimizi gelecek yüzyıllara daha da güçlü bir şekilde taşıma arzumuzun heyecanı var.” söz konusu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla Ulus Birinci Meclis Binası’nda düzenlenen kutlama programına katıldı.

Kurtulmuş, törende yaptığı konuşmada, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilan edildiği yerde 100 yıl sonra aynı heyecan ve coşkuyla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, milli mücadelenin tüm kahramanlarını saygıyla andı. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Birinci Meclis üyeleri. şükranla andığını söyledi.

21 Aralık 1918’de Meclis’i basan İngiliz askerlerinin bazı milletvekillerini tutuklayarak Meclis’i dağıttığını hatırlatan TBMM Başkanı Kurtulmuş, baskından ve tutuklamalardan sağ kurtulan milletvekillerinin Meclis’e geçtiğini söyledi. Anadolu’da işgale karşı direnişin temelini oluşturmak için Meclis çatısı altına girdiler. Yoğun bir çalışma başlattıklarını anlattı.

TBMM’nin son binası ve TBMM’nin ilk binası olan Birinci Meclis Binası’nda tarihi kararlar alındığını belirten Kurtulmuş, 19 Mayıs’ta yoldaşlarıyla birlikte Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal Paşa’nın, 1919, Cumhuriyetin ilk ateşini yaktı. Kurtulmuş, Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi ile Türkiye’de Milli Mücadele ateşinin alevlendiğini ve milletin büyük bir varoluş mücadelesine giriştiğini vurguladı.

“Türkiye Büyük Millet Meclisi milletin bir amaç uğruna birleştiği ev olmuştur”

“Vatan bölünmez bir bütündür” düşüncesinin 28 Ocak 1920’de Osmanlı Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildiğine işaret eden Kurtulmuş, bu tarihin prestijiyle artık Büyük Millet Meclisi’nin direnişin komuta merkezi haline geldiğini söyledi. İşgal, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin yaşam kaynağı, milletin tek hedefidir. Uğruna birleştikleri yerin kendi evi olduğunu belirtti.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin önemine işaret eden Kurtulmuş, adını paylaştığı dedesi Binbaşı Gazi Numan Kurtulmuş’un da bu savaşta sağ kalça kemiğinden aldığı kurşun yarası nedeniyle emekliye ayrıldığını ve ömrünün geri kalanını topallayarak geçirdiğini söyledi.

Kurtulmuş, büyük medeniyetler ve büyük milletler tarihine bakışın birikim, tarih müktesebatı ve süreklilik anlayışına dayandığını belirterek, “Ebedi millet tanımıyla birlikte büyüdüğümüz devlet felsefesi, bize bütün bu değerleri vermiştir. Tarihimize ve şehitlik bilinciyle verilen tüm mücadelelere saygı duyma ahlakını bizlere yaşatın.” söz konusu.

“Gazzeliler ve Filistin halkı her cephede Anadolu halkının yanında yer aldı”

Kurtulmuş, Trablusgarp Savaşı ile başlayan, Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı ile kesintisiz devam eden zorlu yıllarda, her cephede şehit düşenleri rahmet ve minnetle anmanın tarihi bir sorumluluk olduğunun altını çizerek, söz konusu:

“Dün Osmanlı Dünya Devleti’ni parçalamak için bir araya gelen tüm şer güçlerin, bugün Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmekle meşgul olduklarını hepimiz üzüntüyle izliyoruz. Bütün dünyanın gözü, son yüzyılda Cumhuriyetimize giden bütün savaşlarda, hepsinde cephelerde Anadolu halkının yanındaydılar, dedelerimizle aynı siperlerde, aynı cephelerde omuz omuza savaştılar. “Dedelerimizin yanında, bu toprakların karanlık koynunda bir dağ silsilesi gibi yatıyor. Bu toprakları vatan yapan şehadet şerbetini hep birlikte hamd ve minnetle içtiklerini biliyoruz.”

Genelkurmay Başkanlığı şehit kütüklerinde 554 Filistinlinin isminin yer aldığını belirten Kurtulmuş, “Çanakkale’deki şehitliklerde Gazzeli, Nabluslu ve Kudüslü Ahmet ve Mehmetlerin yattığını biliyoruz ve ifade etmek isterim. Kendilerine bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

“TBMM ve Cumhuriyet direnişin sembolü olmuştur”

Kurtulmuş, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının 20 Ocak 1921’de “1921 Anayasası”nı kabul etmesiyle cumhuriyetin ilk ilanına yönelik adımların atıldığını belirtti.

Cumhuriyetin ilanını öneren kanun tasarısının Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından bu binada bizzat okunduğunu ve “Yaşasın Cumhuriyet” sözleriyle milletvekilleri tarafından ayakta alkışlarla karşılandığının altını çizen Kurtulmuş, “TBMM Cumhuriyet ise Uzak Asya’dan Kuzey Afrika’ya kadar tüm sömürge halklarının umut ve ilham ışığıdır.” “Direnişin sembolü haline geldi. Kurtuluş Savaşı devam ederken Mustafa Kemal Paşa’nın mazlum ülkelere olan desteği ve ilgisi dünyanın dikkatini çekti.” söz konusu.

Atatürk’ün 100 yıl önce anlattığı dünyanın bugünküyle birebir aynı olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Biz Türk milleti olarak bir kez daha yüksek sesle ilan ediyoruz ki, emperyalistler veya yeni emperyalistler hangi oyunu oynarsa oynasın, milletimizin önderliğinde yeni bir dünya, hakkın ve adaletin hakim olacağı bir sistem mutlaka kurulacaktır. 100 yıllık süreçte Cumhuriyetimizi koruyun ve fiyatlar dünyasıyla birlikte yaşatın.” Demokrasiyi uygulayarak, millet iradesinin üstünlüğüne inanarak geldik. Cumhuriyet ruhuyla demokrasiyi, hukuk güvenliğini, eşitliği, insan ve millet sevgisini, vatandaş olarak sorumluluğu, birbirimize saygıyı, milli kimliğimizi, umutlarımızı dünden yarına taşıdık. Bu bağlamda Cumhuriyet hepimizin tacıdır, hepimizi kucaklar. “Bu kutsal çatı altında görev yapan milletvekilleri olarak en büyük coşku kaynağımız, milletimizin Meclisimize duyduğu inanç ve Cumhuriyetimizi gelecek yüzyıllara daha da güçlü bir şekilde taşımayı istemenin heyecanıdır.”

“Demokrasilerde farklı fikirler çatışmaya neden olur.”

Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin cumhuriyetin, demokrasinin ve hukuk devleti ilkesinin teminatı olduğuna dikkat çekerek, demokrasilerde çatışmalardan ve farklı görüşlerden kaçınılamayacağını ve korkulamayacağını söyledi.

Kurtulmuş, demokrasilerde farklı düşüncelerin bölünme değil çatışma aracı olduğunu belirterek, “Demokrasilerde çatışmayı zenginleşme aracı olarak göreceğiz ve milletimizin temsilcileri olarak milletimizi geleceğe taşımak için titizlikle çalışmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına, hiçbir ötekileştirmeye fırsat vermeden, Cumhuriyetimizin 100. yılında da ülkemiz için “Milletimiz için daha nice 100 yıllara ulaşma umudu ve inancıyla omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. ” değerlendirmesini yaptı.

Kurtulmuş, konuşmasının bu bölümünde dinleyicileri ayağa kalkıp 100 yıl önce cumhuriyetin ilanına ilişkin kanunu okumaya davet etti. Bunun üzerine salondakiler alkışlarla karşılık verdi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, cumhuriyeti bu güne getirenlere olan minnet borcunu ödemek adına ülkeyi daha güçlü bir geleceğe taşımanın ortak ve kutsal bir görev olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“İnşallah, Türkiye’yi sadece muasır muasır medeniyetler seviyesine getirmek için değil, muasır muasır medeniyetler seviyesinin çok ötesine taşımak için gece gündüz, kararlılıkla, gayretle, canla başla çalışacağız. İlk Meclis’tekilerin düşüncesi ‘Türkiye’yi mandalara teslim etmemek, ‘bağımsız bir ülke olarak yükselmek’ düşüncesinden yola çıkarak her alanda tam bağımsız bir Türkiye inşa etmek için var gücümüzle çaba göstereceğiz. Cumhuriyetimizi milletimizle buluşturduğumuz gibi, Cumhuriyetimizi de kusursuz bir demokrasiyle taçlandıracağız ve Allah’ın izniyle sizlerin gayretleriyle milletimizin “Çalışmalarıyla ‘ülkemizin’ Sözü güçlü, gücü etkili bir Türkiye’nin yüzyılı.”

Notlar

Ankara Meclis Başkanları, TBMM Başkanı Kurtulmuş’u Birinci Meclis Binası’na gelişinde karşıladı. Tören kapsamında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Meclis’te yaptığı konuşma okundu.

Kurtulmuş, Birinci Meclis Özel Kitabı’nı imzalayarak, 100 yıl önce Birinci Meclis’te dalgalandırılan ve bugün hala sergilenmekte olan Türk Bayrağı önünde beraberindekilerle fotoğraf çektirdi. Kurtulmuş, Meclis balkonundan geçen korteji de selamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu