Ekonomi

Türkiye Ayva Üretiminin Yüzde 4’ü Denizli’de Gerçekleşiyor

Türkiye ayva üretiminin yüzde 4’ü Denizli’de gerçekleşiyor

Denizli’de ayva hasadında sona gelindi

DENİZLİ – Türkiye’nin tıbbi aromatik bitki ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan Denizli’de ayva hasadında sona gelindi.

Denizli’nin iklim özellikleri sayesinde başta kekik, nar ve ayva olmak üzere pek çok tıbbi ve aromatik bitki Türkiye’de meyve yetiştiriciliğinde önemli yerini korumaya devam ediyor. Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesi’nde devam eden ayva hasadında sona gelindi. Denizli Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Saffet Üge, İlçe teknik personeli ve ayva üreticisi Halil Dede, Honaz ilçesindeki ayva hasadına katıldı. Türkiye’de ayva üretiminin yüzde 4,3’ü Denizli’de üretilirken, Denizli ayva alanı bakımından Sakarya ilinden sonra 2’nci, üretim açısından ise Sakarya ve Bursa illerinden sonra 3’üncü sırada yer alıyor. Denizli’de ayva ekiminin yoğun olduğu Pamukkale ilçesinde 6 bin 500 dekar alanda, Honaz ilçesinde ise 3 bin 390 dekar alanda ayva yetiştiriciliği yapılıyor. 2022 TÜİK verilerine göre il genelinde 13 bin 330 dekar alanda 8 bin 556 ton ayva üretimi yapıldı. Denizli’de yetişen Esme çeşidi ayva, hoş kokulu, sarı renkli, hoş görünüşlü, gevrek, sulu etli, yenildiğinde mayhoş bir tada sahip, tadı elma ile şeftali arasında olan bir meyvedir. Bu fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra pestisit kalıntısı içermemesi ve depolamada dayanıklılığı nedeniyle ihracat yapan firmalar tarafından tercih edilmektedir. Eşme çeşidi ayvası Denizli’nin iklimine, toprak yapısına, rakım ve gece-gündüz sıcaklık farkına ideal uyum sağlar.

“Bu yıl ürünümü 13 TL’ye sattım”

Denizli’de üretilen ayvaların yüzde 90-95’i başta AB ülkeleri, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Arap ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Hasat etkinliğinde konuşan yapımcı Halil Dede, “Çok şükür bu yıl da verimli bir dönem oldu. 9 dönüm alanda üretim yapıyorum ve bu yıl eserimi 13 TL’ye sattım. ziraat mühendisi, İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Tarım Bakanlığımızın verdikleri desteklerden faydalanıyoruz. “İnşallah hasadımız bereketli olur.” dedi.

“Ayva üretiminde Türkiye’de ilk 3 il arasındayız”

İl Müdür Yardımcısı Saffet Üge ise konuşmasında, “Bugün ayva hasadının yapıldığı Honaz İlçesi Kaklık Mahallesi’ndeyiz. Denizli ilimiz hem alan hem de üretim açısından Türkiye’nin ilk 3 ili arasında yer alıyor. ayva üretimi olup, ayva aslında bu bölgede oldukça kaliteli bir şekilde yetiştirilmektedir.Özellikle ürettiğimiz ürünlerin büyük bir kısmı ihraç edilmekte olup, yetiştirilen ayvanın kalitesinden dolayı Türkiye’nin her yerindeki tüccarlar tarafından tercih edilmektedir. İlimizde alan 13 bin dekar civarında. Üretim büyüklüğünü dekar başına 1 ton olarak kabul edersek bu yıl 13 bin ton üretim olacak. “Bunu bekliyoruz. Tüccar ve üreticiler bu yıl üründen ve rekolteden memnun. İyi bir dönem geçirdiğimizi düşünüyoruz. Bu dönemi herhangi bir acı yaşamadan tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi.

“Kalıntısız eserler üretmeyi hedefledik”

Aynı bahçede daha önce de elma kurduna karşı ayva biyoteknik mücadelesi yapıldığını söyleyen Saffet Üge, şöyle konuştu: “Ağaçlara astığımız feromon telleri ile pestisit kullanımını en aza indirmeyi ve kalıntı bırakmayan ürünler üretmeyi hedefledik. Yapılan araştırmalar bu konuda başarılı olduğumuzu gösteriyor. Bu biyoteknik çalışma önümüzdeki yıllarda da yenilenecek.” “Karanfil güvesi veya kullanabileceğimiz diğer biyoteknik tedavi işlemleriyle ilgili her türlü hastalık ve zararlılara karşı bu tekniklerin ilimizde kullanımını arttırmayı hedefliyoruz.” Dönemin tüm üreticiler için güzel ve verimli geçmesini diledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu