Haber

Tüm dünyanın gözü bu toplantıda: İşte sunulacak paketin detayları

Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 4 Eylül’de Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bir araya geleceğini duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Görüşmelerin 4 Eylül Pazartesi günü yapılacağı doğrudur. Liderler öğle vakti Soçi’de olacaklar.” dedi. söz konusu.

Erdoğan’ın ziyareti, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Mart ayında Moskova’ya yaptığı ziyaretin ardından Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra G-20 ülkesi başkanının Rusya’ya yapacağı ender ziyaretlerden biri olacak.

ÖDEMEDE Somut ADIM

Türkiye tüm taraflarla istişareyi merkeze aldı ve BM ile birlikte bir öneri paketi hazırladı.

Bu paket, satılan gıda ürününün parasını toplamak amacıyla Rus Agrobank’ın SWIFT sistemine dahil edilmesini içermektedir. Rusya’nın somut adım atılmasını istediği konuların başında ödeme sistemi geliyor. Rus amonyağının pazarlara ulaştırılmasını kolaylaştırmak amacıyla, savaştan zarar gören boru hatlarının hasar tespit çalışmalarına başlanması gerektiği vurgulandı.

BLOKLARI KALDIRMAK İÇİN MÜZAKERE YAPIN

Rus gıda üreticilerinin varlıklarındaki blokajların kaldırılması için müzakerelere başlanması konusu konuşuluyor. Az gelişmiş ülkelere giden tahıllara öncelik verilmesini ve Türkiye’de işlenen tahılların Katar’ın mali desteğiyle ihtiyaç sahibi ülkelere ulaştırılarak kıtlığın önlenmesine katkı sağlanmasını hedefleyen proje öne çıkıyor.

Öte yandan sigorta sorunlarının aşılması konusunda BM’nin devreye girmesi ve tahıl ürünleri taşıyan Rus gemilerinin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik adımlar atılması da teklif paketinde yer alıyor.

Türkiye ve BM’nin arabuluculuğuyla yılda 33 milyon ton tahılın dünya pazarlarına ulaşmasını sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi, Moskova tarafından “anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmının uygulanmadığı” gerekçesiyle askıya alındı.

 

 
KAYNAK: SABAH

cekmekoy-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu